New multi-storey car park for Dorset County Hospital

New multi-storey car park for Dorset County Hospital

Published by Maria Greenwood at 8:04am 22nd October 2019. (Updated at 12:13pm 22nd October 2019)

Dorset County Hospital's submitted a planning application for a multi-storey car park.

The proposals for a site on the south east corner of the Williams Avenue and Damers Road junction aim to free up space for the development of more clinical facilities.

It's part of the hospital's plans to expand it's Emergency Department and Intensive Care Unit, as well as establish an Integrated Care Hub. It's also hoped the multi-storey car park will improve parking availability for patients, visitors and staff.

The Emergency Department currently deals with double the number of patients it was designed to and the hospital says the ICU also needs to expand to respond to increasing demand. 

Photo of Dorset County Hospital

Dorset County Hospital's Director of Strategy, Transformation and Partnerships Nick Johnson said: 

"Building the multi-storey car park will free up the space we need on our site to expand ED and ICU and create an Integrated Care Hub.

"The hub will bring staff and services together on site to allow us to get patients home safely in a timely way as well as help avoid unnecessary hospital admissions."

Entrance to former Damers School
Entrance to former Damers School site.

But, heads at the hospital recognises many are worried about the visual impact of a multi-storey car park on Damers Road.

Nick Johnson added:

"We were heartened to receive a lot of positive feedback about the plans to expand our clinical facilities. There was also a lot of support for developing affordable housing and improving car parking facilities for patients, visitors and staff.

"The main concern raised was the visual impact of the multi-storey, particularly for people living in Damers Road. We have now developed a design to incorporate some innovative green walls so vegetation will grow on the building to help soften the look of it.

"We have also changed the plans to remove an area of parking on the southern edge of the multi-storey so that the building is further away from Damers Road and we can retain a greater number of existing trees to help with screening."